Friday, May 3, 2013

Legoland atau Disneyland .


Dengan Nama Tuhanku Yang Menciptakan









***
" Ketika lepas bebas di alam remaja,
Impianku tidak mengenal batasan-aku ingin mengubah DUNIA.

Apabila usia meningkat dewasa dan aku semakin matang
Kusedari… rupanya dunia tidak akan berubah.
Lalu aku bataskan jangkauan,
Memadailah jika aku dapat mengubah NEGARA,

Namun ini juga tidak kesampaian.
Di usia senja, pilihan terakhirku ialah untuk mengubah KELUARGA,
Dan mereka yang terdekat,
Malangnya…mereka juga tidak mampu kuubah.

Kini, di perbaringan menanti maut,
Baru ku sedari.
Andainya dahulu yang pertama kuubah adalah DIRI SENDIRI,

Dengan menunjukkan teladan yang baik,
Pasti aku dapat mengubah KELUARGA.

Lantas…dengan sokongan dan dorongan semangat mereka,
Aku pasti mampu mengubah NEGARA.
Dan siapa tahu…mungkin juga aku mampu mengubah DUNIA "


Petikan halaman 313 & 314 - Mukmin Profesional, 
Ust Pahrol Md Juoi .

**


Kat atas tu gambar-gambar Istana Al Hambra . Kat bawahnya, antara petikan buku Mukmin Profesional yang sangat meresap dan menyentap . 

Sengaja disatukan keduanya, muhasabah bersama .

Andai ditanya tempat mana kat dunia ni yang sangat sangat ingin dijelajahi .
Saya jawab, Sepanyol .

Keterujaan bertambah-tambah lepas tengok video Shift Your Paradigm kat bawah tu dua tahun lepas .

Ohh, terjatuh cinta mungkin, 
pada kisah-kisahnya
ilmu-ilmunya
seni-binanya
pahlawan-pahlawannya
gemilang-gemilangnya .

Dan semua yg wujud pada zaman itu, di tempat itu .

**
Dulu kat Sambest, rumah sukan kami ada empat . 

A-Andalus
B-Basrah
C-Cordova
D-Dimasyq

Dari situ mula kenal kota-kota tamadun Islam .
Dulu semangat sorak masa sukan, tapi tak berjiwa langsung nak sorak atas-nama-rumah-ku-kota-orang-islam .
Sorak-sorak, menang sukan, menang amal islami, lepastu habis . =.=
(Oh saya rumah Dimasyq dan selalu juara . :p ) 


Sekarang, baru nak ada semangat, nak tahu apa kisah-kisah disebaliknya .
Siapa the unsung heroes  yang terlibat, bagaimana cerita betapa cintanya umat Islam dahulu pada tanah ini . 

Sekarang, baru nak belajar belajar mencintai kota dan ketamadunan Islam .
Moga masih tak terlambat untuk tahu
apa yang ada pada mereka
tapi tiada pada kita .

Kekuatan intelek dan iman mereka boleh gerenti luar biasa .
Dari pemimpinnya,
sampailah ke rakyat jelata .

Terlalu banyak ibrah dan sirah yang perlu dipelajari dari kota ini . 

Bani Umayyah yang mengasaskan .
Cordova sebagai pusat para ilmuwan .
Universiti dan perpustakaan tumpuan .
Thariq bin Ziyad sebagai pahlawan .

Sangatlah sedih bila tempat-tempat sebegini, kita lebih nampak 'cantik'nya berbanding 'sirah'nya .

Dan lebih sedih, apabila generasi X,Y dan Z  lebih mengenali Legoland atau Disneyland dan pelbagai 'land' yang lain berbanding 'land' yang ini .

Inilah 'land' kita, orang Islam .
Al Hambra, atau dijuluki "Istana Yang Hilang "  ini perlu dimaknakan kewujudannya .



Moga Allah memudahkan .


--

p/s- kredit kpd tepianmuara untuk gambar no 4 , yang selebihnya rembatihsan google . ahha .



Salam Jumuah . :)

12 comments:

Khaulahnubla said...

insyaAllah.

sama2 dalami sejarah islam ye husna :)
Moga diberi kekuatan..

Allahumma ameen :)

Khaulahnubla said...

yes..
reading does heal an empty heart :')

especially when you read His words..

khazinahqalbu-fatiniismadi said...

Zupp.
Dushh.
Tepat mnegenai hati.
Tersentak.

Ringkas.
Tapi menggugah jiwa.
Betul lah.

"What comes from heart will touch the heart"

:)

Moga Allah redha dengan setiap amal kita.

najihahusna said...


>khaulahnubla

Sejarah Islam semakin kelam dari ingatan kita sendiri orang Islam .

Moga kita,
Allah beri kekuatan untuk mendalaminya .

And yes, reading is healing =)

>fatiniismadi

Entri ini lebih dulu untuk menyentap yang menulis,
tapi kalau tempiasnya sampai pada yang membaca, Alhamdulillah .

Moga manfaat dunia akhirat . ^^

ae said...

wow !
:D
oyyeh . suka . menarik .

najihahusna said...


>ae

eheh,
rindu masa 'Andalus' lawan 'Dimasyq' .

sambest oh sambest .
rindu ^^

Anonymous said...

mana beli buku dalam dekapan ukhuwwah tu?nak juga.kak najihah ke u mne lps ni?

najihahusna said...

> anon

adik,
akak beli waktu ada konvensyen kat Putrajaya haritu .

tapi setahu akak, buku tu boleh jugak cari kat kedai buku Pustaka Fajar Ilmu Baru, Tingkat 2, Wisma Yakin ;
berdepan je dgn Masjid India kat KL tu . ;)

kalau adik nak lagi senang, online pun ada;
imanshoppe.com . :)

univ mana?
yg Allah tentukan terbaik utk akak, ke situlah akak pergi . ^^,

nasihat akak,
cubalah carik buku tu, sangat tak rugi baca . :)

tepianmuara said...

datang mesti datang.
insyaAllah.

(saya budak basrah)

najihahusna said...


>tepianmuara

inshaallah, satu hari pasti .

Basrah, dekat Iraq rupanya .
(emm, sekarang baru tau) -.-

nor faizah said...

mari laa same2 kita cube untuk kembalikan kegemilangan kita dahulu..

najihahusna said...

> faizah

inshaallah, mari sama-sama! :)

" Seseorang itu bukan diketahui HEBAT apabila orang lain bertanya;

SIAPA BAPAMU?? , tetapi apabila orang lain bertanya SIAPAKAH DIRIMU?? "

~Sultan Muhammad Al Fateh~