Tuesday, December 18, 2012

Disember .



Satu .

Kita sibuk berbincang tentang hati yang kering . Namun, kita lupa menyemak .
Kita dengan DIA , statusnya bagaimana .
>>>


Sindrom biasa nih .

Habis sekolah .
Solat kemana .
Buku kemana .
Mathurat kemana .
Quran kemana .
Dhuha kemana .
Haihhhh .
sampai ada yang kata nak bawak balik ajk  JAKSA ke rumah . =.=

Nak menghidupkan DIA dalam hati . Jadi sangat berat .

"...selama ni kawankawan yang banyak mengingatkan aku..." .

Rupanya .

Lalu bagaimana nak biar hati ni hidup .
Tak terhuyunghayang .
Tak tergolekgolek .
Tak tenggelamtimbul .
Tak ingatla baca kat mana . Tapi ada orang pernah cakap, kena selak Al Quran . Lepas selak, cuba berlamalamaan dengannya .

huhh . Berlamalamaan .
Bukan "asal baca satu page cukup lah " . Bukan .

Second thing, saya rasa  peer guidance sangat diperlukan jugak .
Ye lah, sahabat kan cerminan kita .

Saling mengingati tak terputusputus tu perlu. Kan kita belajar,


Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.




Oh , dan istiqamah itu .
Saya masih belajarbelajar . Doakan, doakan . :)

Namun untuk semua hati yang kosong dan kotor ini . Ampunkan Ya Allah  .
>>>


Dua .

Tarikhtarikh penting Disember . :)

Saya rancang . Allah merancang .
Saya siapa nak menidakkan yang DIA punya, kan .

Yang ni dalam perancangan .
Satu hari, satu resepi . huhu .
Sebab tak tahu lepas ni bila lagi kan . :D


Buku ni pun mintak dihabiskan juga .


currently reading .


Dapat beli yang malay version . kalau dapat yang english version pun best jugak . :)
oh . Dan daripada buku ni jugaklah saya tahu pasal Room To Read .

Dan semua usaha mereka .
Tak sangka, ligat sungguh mereka dengan benda-benda camtu .

Husna, bila lagi ?

>>


Tiga .

Untuk sebelum Disember dan bulanbulan seluruhnya .
Saya yakin, muhasabah saya belum cukup .
T.T


Untuk Disember ini,
Saya masih risaukan hati saya . Terangilah ya allah, terangilah.

Eh . dengardengar jugak ada sahabat akan terbang ke Mesir hujung Disember ni .
Hafaz  alQuran katanya . 3 bulan . Khaulah Norazam, semoga hati yang dibawa pulang, bertambah baik .

Moga Allah permudahkan .
Rabbana zidna 'ilman warzuqna fahman .


:)

________________
JAKSA - jawatankuasa solat awal .

8 comments:

najihahusna said...
This comment has been removed by the author.
khazinahqalbu-fatiniismadi said...

Alhamdulillah akhirnya ! buah tgn dri Klang <3

najihahusna said...


alhmdulillah .

hai fatin :)

khazinahqalbu-fatiniismadi said...

Hai awak ! Husna, nnti balik drpd konvensyen fiqh, nk sggh umh boleh? Pastu insha allah, nk amek bas dr klang ----> perlis..err, maaf untuk brg2 yg byk dtgglkan kt rumah husna ;) senyummalumalu

Anonymous said...

^^, husna ~
informatif sgt!

'ulyaa~ ! said...

najihah .SMILE !!

hanis B said...

membaca nukilan mu mmbuatkn hati ini trharu, sungguh suaramu ku rindu. apa khabar teman? :)

najihahusna said...


> fatini

:)

> 'ulya

hai huda :)

> hanis nabihah

rindu . :'(
alhmdulillah, baikbaik je di sini . inshaallah, sooner or later, we'll meet , dear .

<3



" Seseorang itu bukan diketahui HEBAT apabila orang lain bertanya;

SIAPA BAPAMU?? , tetapi apabila orang lain bertanya SIAPAKAH DIRIMU?? "

~Sultan Muhammad Al Fateh~