Sunday, December 30, 2012

Kekenyangan .


Alhamdulillah .


Dewan Utama Baitul Qurra' . 



Kadang kita mulai belajar,
duduk-duduk dengan orang berilmu cukup membuat kita kenyang dengan ilmu-ilmu mereka .

*****

sedang hati kekeringan
kemudian merasa tenang
melihat mereka tenggelam
menekuni KalamNya

sedang fikiran kosong
hati berdebu
tingkah terabur
sedang itu juga
resepi cinta untuk RasulNya
mereka ajarkan

sedang kita
hakikatnya sama
memilih mengisi kekosongan itu
dengan kekenyangan ilmu .

10:52 am, 28 Dis.
BQ,
Sg. Udang, Melaka .
***

Sebelum ini, selalu saya diingatkan . Sunnah Nabi jangan tinggal, jangan lupa .
Namun di situ, saya melihat ia dihidupkan .

Kuliyah Fiqh bersama Ustaz Shauqi Ismail .


Hati rasa  sangat dekat dengan kehidupan Rasulullah s.a.w. Kata Ustaz Shauqi, yang mengajarkan kami fiqh melalui kitab Safinatun Naja, " kalau seseorang tu betul kita sayangi, cintai, namanya akan selalu di hujung lidah kita ."

Allahumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad wa'ala alihi wasahbihi wassallim .

Biasanya, lepas habis kuliyah fiqh, ustaz akan mengetuai Qasidah Muhammadiyah . Qasidah yang memang jatuh ke hati . Dan kami pun belajar mengalunkan bersama . Sampai habis kelas pun, semua masih sibuk mengalunkan qasidah . ehee .

Dan zuuqnya berqasidah , baru saya tahu . :)
***

Pasti yang tak terlupakan, tentunya kuliyah Ustaz Zulkifli Ismail .
Dengan telitinya beliau memilih tiap-tiap perkataan untuk mensyarahkan kitab Mauizatul Hasanah .

he . juga muka terkejut kami ketika mendengarkan ustaz yang seorang ini menceritakan childhood storiesnya dengan kefasihan Bahasa Inggeris .

Memang tak expect  bawa balik vocab English baru dari sana . eheh .

"Don't ever belittle me  " , lantang beliau menegaskan bila kami ala-ala tak percaya . lalala .

Terfikir jugak, alangkah indahnya dunia . Bila semua ulama' dan fuqaha' tahu berbahasa Inggeris .
Terinspired nak fluent camtu jugak . Inshaallah, kena mula dari sekarang . :)

Beliau  melanjutkan lagi betapa pentingnya al ahwal qabla al aqwal . Perlakuan sebelum perkataan .
Perkataan yang ditutur tanpa iman akhirnya kosong .
Namun, perbuatan diiringi iman nyatanya lebih hebat dari itu .

Mudahnya, actions speak louder than words .
Ini antara yang sangat mengesankan hati saya sepanjang seminggu meletakkan diri di situ .

Juga mengenai beza ibadah dan ubudiyyah . Yang kerapnya saya keliru .

Al Mauizah Al Hasanah, halaman 4 .

Ibadah itu hanya pada zahirnya, . Namun, ubudiyyah; penyerahan sempurna serta ketundukan mutlak kepada Allah yang Teragung . (Mauizatul Hasanah, halaman 4&5)


Ibadah itu diluar . Ubudiyyah itu di dalam .
Jangan kita berebut mengejar ibadah, tetapi meminggirkan ubudiyyah .

Kerna hadirnya yang satu, melengkapi yang satu lagi . :)

***




Di depan tempat penginapan akhawat .



Selesai kuliyah fiqh .


Dewan kuliyah .


Safinatun Naja - Bahtera Penyelamat :)



Masak ikut giliran . Tomyam sosej . Ni antara menu paling special lah . :)

Al Mauizah Al Hasanah - Nasihat Yang Baik.



Sebelum kuliyah mula.









Purnama .

Terima kasih semua .

Juga yang membuat Baitul Qurra' terkesan indah , mestilah keindahan akhlak warganya .
Pelajar BQ yang akhawat, sangat senang blend dengan kami . Sangat meraikan, walau kami ni hanya peserta daurah . :)

Baru beberapa hari, macam dah rapat setahun . Terima kasih semuanya  .

Selamat untuk sahabat-sahabat KI yang masih meneruskan minggu mereka di sana . maaf ye, ada komitmen yang menuntut untuk pulang awal .

Terkilan . terlepas peluang untuk terlibat dengan kedatangan Syeikh Nuruddin dan Syeikh Ali As Sabouni ke BQ .

Indeed, Allah is the Best Planner .






Semoga niat di hati kita lurus.
Biar masih ada ruang untuk dikenyangkan dengan ilmu .


Terima kasih Allah.
Terima Kasih, Melaka . :)



6 comments:

khazinahqalbu-fatiniismadi said...

Allahurabbi.
Betul , terasa seperti mahu terbang ke sana..tapi aturanNya lebih besar daripada rancangan hamba..
Terasa mahu ke bumi anbiya' pula,
Arghh, macammacam lah kamu ni fatin!

Anyway, post husna menyedarkan kepada hakikat ilmu Allah tu sangat luas tiada jangkauan.
Dan betul, diri ini masih sedikit ilmunya.

Nanti share lah lagi pengisian kat sana husna :)

Anonymous said...

bestnyerw~~ nak sangat pergi... thanks share... :) -athirah sahira

najihahusna said...

> fatini ismadi

allah is the best Planner, kan .
inshaallah, ade peluang lain kali, bole la gi samasama kan .

;)

> athirah sahira

jumpa kt serdang, 19 jan .
inshaallah :)

al-jambz said...

UIA??

najihahusna said...
This comment has been removed by the author.
Muslimah said...

huhu.. belum sempat bertandang ke sana. doakanlah! :)

" Seseorang itu bukan diketahui HEBAT apabila orang lain bertanya;

SIAPA BAPAMU?? , tetapi apabila orang lain bertanya SIAPAKAH DIRIMU?? "

~Sultan Muhammad Al Fateh~