Wednesday, December 7, 2011

CCTV.


Dengan Nama Tuhanku Yang Menciptakan





Kadang-kadang kita lupa kan yang kita ni selalu dilihat.
Oleh Tuhan Yang Paling Atas.


Hukhuk. 
Pengalaman yang terkena pada pipi sendiri. Rasanya ramai juga yang dah rasa ni. 


Hari ni saya habiskan masa di perpustakaan negeri yang baru *dan sangat best . Jumpa teman-teman lama. Juga mintak budi baik mereka mengajarkan saya Bahasa Arab gara-gara rasa ketinggalan jauh dengan mereka. Heh. 


Sampai-sampai, ramai orang.
Lalu, kami pun memilih meja yang paling strategik. Agak-agak takde orang kacau dan tak bising. Ehemm, juga jauh dari kaunter. *librarians susah datang kacau. haha. 
Habit saya, makan masa belajar. Hilang ngantuk, hilang bosan. Biasalah, makanan ringan yang sihat. (?) 


Tanpa rasa bersalah, saya hidangkanlah makanan dan minuman *penyegar minda*   , kat atas meja kami. Makan- bincang- minum- belajar. Masa tu, memang tau salah. Eheh, buat do no je lah. Bukan ada orang lain kat sini. 




Beberapa jam kemudian.
'
'

"Maaf ye dik, ni semua atas meja ni adik punye ke?."
"A'ah." 
"Ni untuk pengetahuan adik ye, makanan dan minuman memang dilarang ye di sini."
"Err, walaupun air mineral?" * Dengan nada tak puas hati sambil menggoyang-goyangkan botol mineral.*
 Librarian mengangguk yakin. 
Kami tunduk bersalah.  Botol dan makanan *berkhasiat*  tu pun disumbat dalam beg. Err, dengan penuh rasa malu.
Librarian pun berlalu meninggalkan kami.




Satu langkah, dua langkah, librarian  berlalu. Tiba-tiba timbul rasa pelik. Macamana ye dia boleh detect penyeludupan selicik ini. Hmm, lokasi cukup strategik, bawak masuk sorok-sorok. 

"Mungkin ada cctv lah tu mana-mana."  Teman saya mengagak. 


Tupai memang pandai melompat, tapi ke tanah juga akhirnya. *dush*


Mungkin ini pelajaran besar buat kami. 
Jangankan pakcik librarian itu - mampu mengesan kejahatan kami walau apa cara. 

Inikan pula Dia.
Yang memang memegang tadbir alam. 
Yang memang pasti menguasai segala pandang dan lihat. 
Yang coverage nya memang sangat luas.

Mana mungkin cakap-pandang-baca-umpat-malas-riya' yang selalu kita rutinkan tu terlepas.
Yang baik akan dihitung. Yang jahat juga dihisab.





Sudah-sudahlah tu Husna . Hentikanlah segala penyeludupan yang entahapaapa. 


Kita ini diperhati. Jadi, hati-hati.
________________________________
Astagfirullah.


healing - Terima kasih khaulah, hanis nabihah, zahra, azlin, syahiirah, azimah, huda, 
              nabilah! Allah saja mampu membalas pengorbanan kalian. :)


7 comments:

analisiszikri said...

selamat study,dek.
study pun kena hati2..hee

azimahady said...

wa!!!
nampaknya saya terlepas saat itu...
huhuhu...
great lesson to be learnt..:)

najihahusna said...

> analisiszikri

hehe. mekasih kak.. :)

najihahusna said...

> azimahady

huhu. malu la ngan pakcik tu. btw, thanks pakcik for the advises.

zima,,
learn from our mistakes dearie.. :)

alya ! said...

hamboi,,sedap je 'krup krap'.




btw, nice post.
banyak ibrah.

najihahusna said...

> alya!

hah. insaf dah nii. :)


alhmdulillah. ibrah mmg ade kt mne2 kan.

*lagi best kalu fiq alya ade time tu. ")

alya ! said...

alamak,,sedih.

" Seseorang itu bukan diketahui HEBAT apabila orang lain bertanya;

SIAPA BAPAMU?? , tetapi apabila orang lain bertanya SIAPAKAH DIRIMU?? "

~Sultan Muhammad Al Fateh~